3 greseli pe care doamnele le fac la sala

3 greseli pe care doamnele le fac la sala

3 greseli pe care doamnele le fac la sala

De foarte multi ani de cand lucrez in  domeniu am observat aceleasi 3 greseli pe care doamnele le fac  in antrenamentul lor. Aceste mici greseli, dar care cu siguranta pot influenta negativ obiectivele propuse, le putem clasifica in 3 categorii: antrenament cardio in exces, foarte putine exercitii de tonifiere generala si lipsa exercitiilor cu greutati libere.

Haideti sa analizam pe rand aceste 3 greseli:


1.Excesul de antrenament cardio
Peste tot in centrele de fitness observam doamne si domnisoare care petrec ore intregi pe banda, la bicicleta sau sedinte lungi in sauna, ajungand dupa foarte multe sedinte de acest gen sa fie total demotivate pentru ca nu reusesc sa slabeasca sau scape de nedoritele aripioare.
Problema cea mai mare este ca sunt convinse pe deplin ca fac tot ceea ce trebuie pentru a putea scapa de kilogramele in plus, de celulita, pentru ca DA,  este adevarat, toata lumea stie ca activitatea aeroba favorizeaza consumul de grasimi si imbunatateste circulatia. Dar, din pacate, nu toata lumea stie ca excesul are efecte inverse, date de raspunsul endocrin la activitatea fizica.
Antrenamentele foarte lungi, extenuante pentru organism favorizeaza eliberarea de catre organism a cortizolului , cel mai mare inamic al luptei impotriva kilogramelor. Cortizolul este supranumit si hormonul  de stress, fiind secretat de catre gladele suprarenale ca urmare a unui stimul, care afecteaza organismul asemenea unui antrenament aerob excesiv.
Prezenta lui indica totodata si un semnal ca organismul se confrunta cu o situatie de urgenta, in cazul de fata antrenamentul excesiv, actionand ca un fel de „frana” pentru a putea reduce din daunele, care s-ar putea produce ca urmare a unui antrenament solicitant de lunga durata.
Asadar efectele acestui hormon asupra organismului si formei sale,  din punct de vedere fizic sunt: incetinirea metabolismului,  accelerarea retentiei de apa, catabolismului muscular si aparitia oboselii generale.

Un antrenament eficient pentru a slabi, trebuie in primul rand sa impiedice eliberarea de cortizol. Studiile au aratat ca nivelul cortizolului in organism incepe sa creasca dupa 20 de minute de activitate fizica si continua sa creasca pe parcursul activitatii.
Antrenamentul cardiovascular trebuie sa aiba o durata de aproximativ 20-40 de minute, iar intensitatea lui nu trebuie sa fie foarte ridicata. Valorile frecventei cardiace trebuie sa se situeze in jurul a 70/80% din frecventa cardiaca maxima (adica pe durata efortului sa putem purta o conversatie).

2. Foarte putine exercitii de tonifiere generala
Credinta populara, cum ca daca vom ridica greutati, inevitabil ne vor creste muschii, a  generat in randul femeilor fobia fata de musculatura de tip culturist. Complet gresit!! Activitatea izotonica este fundamentala pentru a putea avea un corp tonic si cu linii frumoase.
Mitul referitor la cresterea masei musculare este total nefondat din 3 motive:
a. Musculatura creste prin prezenta hormonilor masculini care au evident valori foarte mici la femei.
b. Pentru a putea dezvolta musculatura avem nevoie de o alimentatie adecvata, hipercalorica si hiperproteica.
c. Antrenamentul trebuie facut cu greutati foarte mari, care ne permit sa facem foarte putine repetari –pentru ca musculatura creste numai atunci ca antrenamentul solicita aproape de maxim muschiul respectiv.
Antrenamentul de tonifiere este important pentru 2 motive:
1 – ne ajuta sa obtinem o musculatura tonica, ferma
2 – ne ajuta sa slabim
Un tonus muscular bun, accelereaza metabolismul bazal,egal consum caloric mai mare pe toata durata zilei. Datorita acestor motive este bine sa recurgeti si la antrenamentul de tonifiere de 3-4 ori pe saptamana. Pentru o femeie care doreste sa slabeasca si sa-si remodeleze formele, antrenamentul de tonifiere trebuie sa aiba o durata de 30 pana la 60 de minute.


3. Lipsa exercitiilor cu greutati
Gama de exercitii care se fac intr-o sala de fitness, poate fi impartita in doua categorii:
a. exercitii de baza – in cadrul unei miscari sunt implicate mai multe grupe musculare.
b. exercitii complementare – in efort este implicat un singur muschi, numite si exercitii de izolare.
Prima categorie este caracterizata de miscari care implica mai multe articulatii, asadar mai multi muschi se contracta pentru a efectua miscarea respectiva. Cea de-a doua categorie, este numita si monoarticulara, adica in miscare implica o singura articulatie. In principal exercitii de baza pot fi efectuate cu greutati libere, in timp ce exercitiile de izolare se executa cu ajutorul diverselor aparate.
Trebuie precizat ca exercitiile de baza, datorita faptului ca implica mai multe grupe de muschi in efort, sunt mai obositoare, dar mai eficiente in ceea ce priveste tonifierea organismului.
Greseala pe care doamnele o fac, este ca apeleaza in principal la cea de-a doua categorie, folosind mijloace si aparate comode care nu sunt nici pe departe   la fel de solicitante pentru organism.
 

Concluzie – un antrenament nu trebuie sa aibă o durata mai mare de 60-70 de minute si trebuie sa cuprinda exercitii de tonifiere cu greutati libere, cu o incarcatura care sa solicite musculatura si o parte de antrenament cardio cu o durata de maxim 40 de minute ( cel mai bine undeva in jurul a 30 de minute). Structurand antrenamentul in acest mod, organismul va slabi, elimina celulita, iar musculatura va fi mai tonica conturand foarte bine liniile feminine.
 

Iulian P.

Personal Trainer

*Lui Iulian ii puteti scrie pe adresa: office@profitness.ro

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum