Ajutor! Nu ma plac...ce sa fac?

Ajutor! Nu ma plac...ce sa fac?

Ajutor! Nu ma plac...ce sa fac?

 Este una din intrebarile pe care le pun cititoarele, legata de forma fizica. Intrebarea tipica este in general “ajutor, nu ma plac, nu sunt in forma, dar nu stiu de unde sa incep…”

De fapt, problema cea mai dificila nu este aceea de a avea chef sa faci ceva pentru tine ci mai ales sa reusesti sa pui lucrurile in ordine, sa stabilesti niste prioritati, sa faci un plan de “bataie”. Daca reusesti sa identifici corect problema poti decide apoi cum sa o infrunti. Mda…vei spune…dar cum?! Ca in toate aspectele vietii putina organizare nu strica. Daca si tu esti blocata in dilema “nu-mi place corpul meu dar nu stiu de unde sa incep”…iata cateva puncte care te pot ajuta sa iti clarifici ideile:
1) Mai intai. Scrie ce si de ce nu iti place la corpul tau? 
2) Este un aspect obiectiv sau doar o fixatie de-a ta?
3) Daca este vorba de ceva obiectiv, cere ajutorul familiei si al prietenelor bune pentru a evalua ariile critice. Apoi stabileste care sunt cele prioritare (de obicei cele mai intalnite sunt talia, burtica, sanii, lipsa de tonus, greutatea excesiva, celulita … . Nu neaparat in aceasta ordine si foarte des asociate intre ele cate 2 sau 3) .
4) Este vorba de o problema care se poate rezolva cu activitate fizica? 
Este ok, solutia este foarte simpla: gaseste o sala care sa iti inspire incredere, discuta pe larg cu unul din consultantii lor si explica care sunt problemele si asteptarile tale. (Uneori salile au si centre estetice incluse. Fii atenta sa nu ti se vanda tratamente miraculoase la costuri exorbitante doar pentru ca ei au achizitionat niste aparate scumpe si incearca sa isi amortizeze investitia). Daca esti acolo pentru fitness, atunci vorbeste despre fitness si nu devia. Activitatea fizica gandita pentru zonele cu probleme este eficace. Nu pierde timpul cu manuale alese de tine sau alte produse minunate pe care le vezi la televizor la teleshopping. Nimic nu poate inlocui un antrenor personal pregatit sa te ajute si aparatele pe care le gasesti la sala.
5) Este o probleme de dieta? In ciuda tuturor eforturilor depuse ai obtinut rezultate slabe sau 0? Si in acest caz, sa te adresezi unui expert, este solutia ideala (nu e si cea mai ieftina dar aici macar poti vedea ca merita). Un nutritionist iti poate evalua situatia si te poate consilia asupra obiectivelor si modalitatilor de a le atinge, fara sa te puna in pericol. Nu te arunca de capul tau in diete “exotice”. Fara control iti pot face mai mult rau decat bine. 
6) Este o problema psihica?  Si asta se poate intampla. Cate fete si doamne nu reusesc sa se autoevalueze intr-o maniera obiectiva, insistand in a urma diete crunte si programe de antrenament epuizante, fara sa aiba cu adevarat nevoie? Uneori mintea si corpul nu se inteleg si incepem sa vedem defecte care, de fapt, nu exista. Aici poate aparea o problema. O problema care trebuie infruntata in fata unui psiholog. Nu ezita nici o clipa pentru ca pericolele sunt chiar mai mari decat in cazurile de mai sus. 
 
Sfatul nostru este simplu. Orice problema are o solutie. Si pentru orice problema exista specialisti bine pregatiti. Evita sa lucrezi dupa capul tau sau din auzite. Pe langa ca nu vei avea rezultate, situatia se poate intoarce impotriva ta. Identifica-ti problema si vei intelege cui trebuie sa te adresezi. Lasa expertilor sarcina de a te impaca cu tine insati.

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum