Ce este Kizomba?

Ce este Kizomba?

Ce este Kizomba?

Daca te declari o cunoscatoare a stilurilor de dans nou aparute pe “piata” de profil din Romania sau ai prietene/prieten care adora sa frecventeze cluburile unde se danseaza latino, neaparat trebuie sa stii ce inseamna si sa faci cunostinta cu Kizomba.

Dupa Salsa si Bachata, multe cluburi de dans din Bucuresti sau din tara au introdus in program clase de Kizomba si chiar de Zouk.

Aparuta si dezvoltata in Angola in anii 1989-1990, Kizomba reprezinta o fuziune intre Semba (predecesoarea Sambei) cu stiluri muzicale cum ar fi Zouk (vom vorbi si despre acest stil intr-un articol viitor), ambele avand arome de insule precum Caraibe. Multe tari de limba portugheza mai ales, se delecteaza cu Kizomba, cunoscuta pentru ritmul sau lent, insistent, putin dur dar senzual.

Se danseaza in pereche, foarte incet si delicat, si destul de aproape :). Kizomba cere  un grad de flexibilitate ridicat al genunchilor si dinafara se vad miscari gen sus-jos. Ca multe dansuri inrudite, nu inseamna doar o succesiune de miscari/pasi ci mai cere putina pasiune si neaparat sa simti muzica, nu doar sa o dansezi mecanic :).

In Angola “kizombadas” era asociat cu a petrece. Nu era o asociere specifica a cuvantului cu un gen de dans sau muzica dar dansuri cunoscute ca Semba, Rebita, Kabetula, Meringa existau deja in anii 50-60. Stilul Kizomba este evidentiat acum prin pasi regulati, cu influente din tango, dar una dintre diferentele principale o reprezinta faptul ca partea inferioara a corpului, soldul, nu se misca inainte si inapoi facand miscari circulare, chiar daca persoanele danseaza pe ritm si doar de putine ori utilizeaza pasi intrerupti.

Tarile unde  Kizomba este populara sunt: Angola, Guinea-Bissau, Capul Verde, Portugalia, Mozambic, Guineea Ecuatoriala, Timorul de Est, Brazilia. In Europa are o popularitate crescuta din 2010 mai ales in Marea Britanie. Dupa ce au introdus Salsa pe piata cursurilor de dans, cluburile au introdus progresiv Kizomba organizand si evenimente pe aceasta tema.

In 2011 apare Kizomba Roda:  un nou mod de a dansa Kizomba, demonstrat prima data de  Christian Jean-Francois din The Latin Quarter, in Londra. Cupluri de dansatori se pozitionau in cerc, chemati de catre o persoana numita “Canto” in portugheza. Multe miscari au semnale manuale pentru a atrage atentia asupra unei chemari, utile mai ales in medii zgomotoase unde conducatorul nu poate fi auzit. Multe miscari includ schimb de parteneri.

Un exemplu pentru a intelege mai bine caracterul dansului il aveti aici: https://www.youtube.com/watch?v=6PKzTI8gHjk&list=PL6E27A910F83BDA49


Una din scolile de dans bucurestene care are lectii de Kizomba in program, cu antrenori foarte sufletisti si grupe de cursanti extrem de animate, este Scoala Magic Dance.

Detalii aici: http://magicdance.ro/.

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum