Ce ne facem cu fitness fobia?

Ce ne facem cu fitness fobia?

Ce ne facem cu fitness fobia?
 
Crezi ca exista persoane fitnessofobe (imi cer scuze pe aceasta cale daca am inventat cuvantul dar nu gaseam altul mai potrivit)? Ai intalnit pe cineva care sa deteste mult miscarea, la fel de mult cum detesta un arahnofob paianjenii sau cum un claustrofob detesta spatiile inchise? Gandeste-te la persoanele pe care le cunosti. Exista printre ele una care gaseste scuze de fiecare data cand este pusa in fata necesitatii de a incepe orice tip de activitate fizica? Uite si fitnessofobul despre care vorbeam! :)
 
Sub aceasta eticheta ironica putem sa grupam diversele tipuri umane care s-ar putea grupa usor in doua grupe principale: cei  de tipul “eu vreau dar nu pot” (si putem face liste intregi cu listele lor de “neputinte”) si ceilalti de tipul "detest miscarea", convinsi in intregime ca nimic din ce inseamna activitate fizica sau sport de orice fel, nu este pentru ei. Primii, in general, invoca lipsa timpului, pe cand cei din al doilea grup, mult mai dificil sau chiar imposibil de convins, refuza ideea de a se misca, de a transpira sau de a depune efort, chiar daca este in intregime pentru binele lor.
 
-Pe primii ii putem educa demontandu-le rand pe rand obiectiile si convingandu-i ca orice tip de activitate fizica, de fapt, le va oferi timp: sa fie cu cei dragi, sa evite perioadele de imbolnaviri, sa traiasca mai mult si mai frumos. 
 
-Cei din grupul  al doilea (hmmm … oare nu am putea sa ii numim pur si simplu lenesi? :) ) le-as propune un personal trainer la domiciliu sau in alt loc ales pe placul adeptului comoditatii. Si asta, deoarece astfel putem elimina timpii morti (fitnessofobul considera timpi morti drumul dus si intors la sala, dusul de dupa etc.). Lucrand cu un personal trainer,  clientul nu depinde de un orar strict (antrenorul este disponibil cand si unde va dori acesta. Ajunge o ora pe saptamana dar facuta bine. Nu este nevoie de un spatiu generos. Pentru o lectie este suficient un spatiu de 1,80/0,70m si foarte multa bunavointa. Poate aceasta este solutia pentru cei care si-au jurat in barba sa nu puna piciorul la sala in viata lor.
 
Sfat
Daca nu functioneaza altfel, abordarea unui fitnessofob trebuie sa fie una morbida :D. Este posibil ca asa sa il convingi sa faca ceva ce detesta. Mesajul, care trebuie transmis, nu este doar unul de natura estetica (odata un obiectiv indeplinit va slabi, da jos burta etc) ci unul cu adevarat moralizator; trebuie sa devina o problema de respect pentru propriul corp, de consecinte nefaste ale sedentarismului prin boli grave la varsta adulta, de o viata sanatoasa si lunga alaturi de cei dragi in loc de o batranete trista si izolata.
 
Ajutati-i sa se gandeasca doar la asta! Si veti avea un fitnessofob mai putin pe lista! :)

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum