Dieta RAW sau alimente in stare cruda

Dieta RAW sau alimente in stare cruda

Dieta RAW sau alimente in stare cruda

 Venita din Los Angeles, noua filosofie alimentara a vedetelor pasionate de o viata sanatoasa de la Hollywood se numeste Raw Diet.

 
Fiecare nou sezon este perfect pentru a lansa o noua moda pe plan alimentar, mai ales din America venind noi curente in ceea ce priveste alimentatia, fitness-ul, medicina si sanatatea noastra in general. Dieta Raw este printre ulrimele aparute si ne promite o dezintoxicare rapida si reintinerirea organismului, motiv pentru care multe staruri au luat-o in considerare, publicand apoi marile beneficii obtinute.
 
Cum ne spune si cuvantul in sine, dieta Raw se bazeaza pe consumul de alimente crude, fructe si legume, dar si de carne, peste (cam toate alimentele care se pot consuma crude), eliminand din meniu orice tip de aliment confectionat sau prelucrat industrial, orice aditiv si conservant si desigur orice semipreparat sau congelat.
Reguli generale
• Alimente riguros selectate, doar bio si naturale
• Niciun aliment conservat
• Niciun aliment produs sau prelucrat industrial
• Niciun aliment prajit sau fiert 
• Prelucrarea termica poate fi utilizata la o temperatura nu mai mare de 40°
 
Hrana cruda nu este o noutate, multe persoane urmeaza acest mod de viata de ani buni, existand si o abundenta de materiale scrise pe aceasta tema in librarii si pe internet. 
Unele persoane adopta acest stil alimentar din convingeri ideologice, altele pe motive de etica iar cel mai des pentru dezintoxicare pe perioade scurte.  Alte persoane, mananca hrana cruda pentru a urma o moda. In toate aceste cazuri exista diferente si modificari substantiale in dieta, trecand de la utilizarea in intregime a alimentelor crude pana la excluderea totala sau partiala a alimentelor de origine animala.
 
Pro si contra
Avantajele  sunt legate de consumul de alimente in stare naturala, fara a aduce modificari ca o intoarcere la originile omului. Fierberea si prajirea alimentelor altereaza continutul nutritiv al acestora mai ales in ceea ce priveste sarurile minerale si vitaminele. Cu o prelucrare indelungata la o temperatura inalta au loc reactii care pot genera molecule cancerigene. Sustinatorii acestui regim il prefera pentru dezintoxicare si incarcare cu energia reala si naturala a alimentelor. 
 
Pe de alta parte cei care nu aproba acest tip de alimentatie, sustin ca este gresit sa aloci prelucrarii termice a alimentelor doar dezavantaje. In primul rand alimentele preparate permit eliminarea bacteriilor si parazitilor continuti in alimente precum si o denaturare a componentei proteice facilitand digestia. “Fierberea” pana la 40° nu permite eliminarea agentilor patogeni dar impiedica si consumul unor alimente care prin definitie trebuie gatite la o temperatura mai mare: radacini si unele legume. Sa nu uitam si ouala care prin fierbere elimina salmonella sau pestele care in stare cruda contine un parazit in forma adulta sau larva care poate da gastroenterite in forme grave.
 
In general putem spune ca Raw Diet este o alegere interesanta  din multe puncte de vedere, avand in vedere beneficiile dezintoxicarii organismului, precum si gatitul fara grasimi dar ar trebui pusa in practica doar sub control medical daca ne dorim sa o transformam intr-un stil de viata.

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum