Invata-ti copilul sa faca miscare!

Invata-ti copilul sa faca miscare!

Invata-ti copilul sa faca miscare!

  S-au spus atat de multe despre cat de important este sa ne crestem copiii cat mai departe de televizor, calculator, de tot ce inseamna lipsa de miscare, in detrimentul cresterii si dezvoltarii armonioase, incat am putea spune ca aceste randuri sunt de prisos. 
Din pacate, exista un contraargument, care inca mai este un subiect de prima pagina, pentru ca se pare ca omul modern inca nu este convins. Sunt din ce in ce mai multi copii cu afectiuni ale coloanei vertebrale, spatelui, cu probleme de crestere si cel mai trist si greu de invins diagnostic, OBEZITATEA, ca motor de declansare a alte  “n” afectiuni.    Nu numai medicii se confrunta cu aceasta problema ci si psihologii care, descriu afectiuni generate de lipsa miscarii ca: neadaptarea sociala, dificultati de comunicare, agresivitate, anxietate, nervozitate, toate aparute ca si  repercusiuni ale acumularii de tensiuni.  
     
 

Toate aceste probleme apar  pentru ca parintii nu au timp sa dea importanta nevoii de miscare a copilului, aportului pe care il are sportul in dezvoltarea fizica si psihica armonioasa si pentru formarea deprinderilor si calitatilor definitorii pentru a deveni un adult sanatos.      
Deci….ce e de facut?
-Cea mai simpla si cea mai la indemana solutie, este si cea mai indragita forma de activitate a copiilor, jocul. Conditia este ca, principala lui componenta sa fie miscarea, executata in diferite conditii, in pozitii care se schimba neincetat, cu solicitare musculara diferita. Acestea intretin functiile organice, ascut simturile, dezvolta sociabilitatea, ii obisnuiesc pe copii sa ia decizii rapide si sa fie raspunzatori pentru actiunile lor. Miscarea atrage o ampla participare psihica conducand la educarea unor trasaturi si calitati care se pot transforma in caracteristici stabile pe toata durata vietii: curaj, incredere in fortele proprii, darzenie si vointa, perseverenta, stapanire de sine, spirit critic si autocritic. Petrece timp de calitate jucandu-te cu el . Te vei simti si tu mai bine, relaxandu-te dupa o zi stresanta la serviciu.   
-De asemenea, efortul sustinut prin practicarea unui sport preferat este o alta modalitate de a-ti ajuta copilul sa aiba un corp sanatos. Oferta este larga, sunt din ce in ce mai multe centre de fitness care pun la dispozitie diverse clase de grup dedicate copiilor, sporturi la care ar putea participa si copilul tau si mai mult decat atat, au gasit solutii pentru a te antrena si tu impreuna cu el. Tu te vei relaxa dupa o zi epuizanta la serviciu iar el se va bucura de activitati antrenante impreuna cu alti copii de varsta lui : arte martiale, dans, escalada, diverse jocuri de echipa sau chiar lectii de tinuta si postura tinute de kinetoterapeuti. Efortul e mic in comparatie cu multitudinea de beneficii oferite de placerea miscarii. 
-La gradinita (scoala), intereseaza-te de orele cu material teoretic dar nu uita de ora de educatie fizica. In ultimul timp acesteia nu i se mai acorda importanta cuvenita si, de multe ori este exclusa din orar. Dar pentru ca acum stii ca miscarea este o prioritate pentru cresterea copilului tau suntem siguri ca te vei interesa daca aceasta ora se tine si mai ales cat de mult se implica copilul tau in activitatile respective.   Nu conteaza cat timp reusesti sa petreci impreuna cu copilul tau, important este ca acesta sa fie de calitate si sa desfasurati o activitate care sa va faca placere amandurora.   
 

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum