La drum cu cel mic: jocuri pentru masina

La drum cu cel mic: jocuri pentru masina

La drum cu cel mic: jocuri pentru masina

Vara si-a intrat deja in drepturi si multe familii isi planifica vacante la distanta mare de casa, acest lucru implicand si ore multe de mers cu masina.   Sa calatoresti cu copilul in masina, mai ales daca este foarte mic, poate insemna aventura si cateva probleme, deoarece nu e cazul sa te astepti din partea lor la prea multa rabdare, avand in vedere varsta lor frageda si agitatia perpetua.
 

Daca ai vazut si tu Shrek 2 cu vestita faza, in care Donkey intreaba la fiecare 2 secunde “are we there yet”  :),  stii cum poate arata cosmarul unui parinte la drum lung. Si ca sa nu fii pus in situatia lui Shrek, in care acesta ii sugereaza magarusului sa isi gaseasca singur ceva de facut (nici o comparatie :) ) si pentru ca nu stii ce ii va trece nazdravanului tau prin minte cand se plictiseste, iti sugeram sa te gandesti la asta din timp. Asa vei fi pregatit si iti vei cruta nervii.

Cum il ajut sa treaca usor pentru orele lungi de drum care ne asteapta pe toti?
Una din cele mai utilizate metode de a-l tine ocupat la drum lung este sa inventezi multe jocuri usor de pus in practica in masina, atunci cand el nu va va mai avea cum sa-si umple momentele “goale” din timpul calatoriei.
Daca reuseste sa se odihneasca in masina si chiar sa doarma pe durata calatoriei te poti considera un norocos, deoarece momentele de “umplut” cu activitati vor fi scurte dar intense, astfel pustiul nu se va plictisi.

De aceea, inainte de plecare, trebuie sa ai clare ideile in minte si sa te dotezi cu materialele necesare. 

- daca locul pustiului este in spatele tau, legat in scaun, si calatoriti doar voi doi, jocurile de masina nu vor putea avea prea multe accesorii materiale deoarece clar, nu le veti putea utiliza amandoi. Cineva trebuie sa si conduca. In acest caz printre cele mai indragite sunt jocurile de cuvinte si cantecelele. Inainte de plecare, scrie pe niste biletele cateva titluri de cantecele cunoscute de catre copil, apoi pune-le intr-un saculet si lasa copilul sa le extraga una cate una. Daca reuseste sa cante tot cantecelul fara greseala va primi un mic premiu: un fruct, o jucarie preferata (de mici dimensiuni), astfel isi va mai ocupa o alta parte din timp.
- in mod clar parintele care conduce nu va putea juca nimic ce implica concentrare si hartie si creion, dar el poate fi protagonist al jocurilor de cuvinte: lasam copilul sa aleaga o litera iar toti pasagerii din masina vor spune cuvinte care incep cu acea  litera, cat mai multe posibile pentru a castiga sau pe rand, pierde cel care nu stie un cuvant cand ii vine randul.
- celor mai mici le poti propune un joculet mai usor, legat de numere: de exemplu sa numere tot ceea ce vad pe geam, elemente apartinand aceeasi clase (copaci, animale, case, masini de culoare rosie, tuneluri, poduri etc)
- ca sa il intretii fa-ti de acasa un cd cu toate cantecelele preferate ale copilasului si cantati cu totii, muzica va ajuta sa treaca timpul repede si cu multa veselie.
- tot pentru cei mici (la mine functioneaza intotdeauna) ia cu tine o carte mica de colorat sau cu jocuri distractive (labirinturi, diferente, cine lipseste, gaseste corespondentul in imagine etc.). Va fi ocupat si interesat sa rezolve cat mai multe din ele. Daca deja este scolar, ia-i cartea preferata de aventuri si lasa-l sa citeasca pana adoarme.
- au aparut mai nou dvd-playere portabile care se leaga de tetiera scaunului din fata, ia cu tine cateva filme dublate, care ii plac dar nu il lasa sa urmareasca mai mult de doua la un drum.
La aceste drumuri lungi, important este sa nu il „uiti” pe scaunul din spate, eventual cu o consola de jocuri portabila, care pe el il va indeparta complet de realitatea din jur (si poate chiar exista pe drum puncte interesante de vazut) iar pe tine te va face sa pierzi timp pretios, pe care puteai sa il petreci in compania copilului tau, jucandu-va impreuna.

Drum bun!

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum