Persoanele tinere si cele in varsta la sala. Diferente de comunicare.

Persoanele tinere si cele in varsta la sala. Diferente de comunicare.

 Persoanele tinere si cele in varsta la sala. Diferente de comunicare.

Calitatea si profesionalismul unui antrenor depind nu numai de pregatirea sa „tehnica” de sportiv dar si de modul in care reuseste sa comunice cu clientii sai.

Daca lucrand cu persoanele tinere, fiecare instructor se simte in largul sau, ajungandu-se foarte usor chiar la o relatie de amicitie (desi nu este intotdeauna recomandata), cu persoanele mai in varsta situatia se schimba.

Si cum mentionam in alt articol http://www.profitness.ro/fitness-la-puterea-50-/433  ca si in Romania, publicul consumator de fitness peste 50 de ani devine din ce in ce mai numeros, se impune ca antrenorii sa cunoasca cateva metode de a comunica cu aceste persoane.

Daca in cazul unui client tanar, in comunicarea dintre cei doi se instaureaza o relatie de usoara dependenta (tanarul apreciind cunostintele tehnice si indicatiile antrenorului si devenind dependent de sfaturile acestuia) cu o persoana in varsta relatia se schimba. Pentru aceasta antrenorul reprezinta o persoana pusa „in serviciul lor” un pusti/pustoaica care daca se impune intr-un mod gresit sau este autoritar, devine pentru client: agresiv, enervant, putin credibil si „vrea sa se dea mare”.

Dupa cum puteti vedea granita intre interdependenta (o comunicare corecta si deschisa de ambele parti, respect reciproc si ascultare reciproca) si contradependenta (neincredere, refuz de a executa, ridiculizare) este una foarte subtire. Deci cum vei proceda?

Pentru a intelege mai bine diferentele de abordare, sa facem o paralela intre ceea ce isi doresc tinerii si persoanele in varsta sa obtina la sala.

1. Tinerii inteleg experienta din sala de fitness ca o modalitate de imbunatatire a propriului aspect fizic. Persoanele in varsta sunt nevoite sa se gandeasca si sa infrunte un viitor cu probleme, boli posibile sau unele deja existente, care se pot agrava. De aceea ei vad sala de fitness ca pe un loc de terapie, protectie si activitate preventiva. Deci comunicarea se va axa pe ideea „indepartarii de probleme”. De exemplu: „Daca veniti la sala evitati problemele de crestere in greutate si de relaxare musculara...”.

2. Tinerii merg prin energia si curajul varstei mereu in directia pozitiva. Lor li se va comunica ce au de castigat daca efectueaza corect programele de antrenament, daca au o prezenta constanta, respecta o dieta etc. Persoanele in varsta isi doresc sa evite lucrurile negative. De aceea lor li se va comunica cum pot sa evite problemele aferente varstei.

3. Tinerii vor mereu sa experimenteze lucruri noi, sa depaseasca noi limite in ceea ce priveste propriul corp. Persoanele in varsta isi doresc sa retraiasca vechi senzatii, sa isi regaseasca vechea forma, sa fie din nou „in putere” (mai ales barbatii). De aceea comunicarea cu ei se va axa pe o paralela cu trecutul. Exemplu: „Daca veniti la sala timp de trei luni veti putea ridica aceleasi greutati ca atunci cand aveati 30 de ani”.

4. In concluzie, tinerii cauta diferentele (ce va fi altfel, ce se va schimba la corpul meu, cum devin mai frumos, mai puternic), persoanele in varsta cauta asemanarile cu momente de forma fizica maxima din trecut, vor sa se simta din nou tineri.

De aceea, un bun antrenor trebuie sa stie sa imbine acest aspect de comunicare cu cel tehnic, sa fie versatil si bun psiholog pentru a contracara cu inteligenta un feedback negativ si a-l depasi.

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum