Primavara, timpul ideal pentru pedalat

Primavara, timpul ideal pentru pedalat

Primavara, timpul ideal pentru pedalat

Poate nu te-ai gandit pana acum, dar uneori pentru a ramane in forma nu sunt necesare intotdeauna exercitii grele si complicate si programe de antrenament costisitoare. Uneori sunt suficiente o mare cantitate de determinare, o activitate placuta, repetarea acelei activitati in fiecare zi si ... o bicicleta!

De ce sa nu profiti si tu de aceste zile minunate de primavara, ca sa iti castigi o forma de invidiat si un psihic relaxat? Cine nu are o bicicleta? Toti, sau aproape toti avem o bicicleta, pe care o folosim putin sau unii aproape deloc, mai ales in lunile de toamna si iarna, cand e lasata sarmana, singura, sa o umple praful sau sa rugineasca in garaj sau balcon.

Cum incepi? Simplu, incepem pedaland usor, inlocuind masina cu bicicleta pentru a merge la job sau a face cumparaturi. Poti iesi in parc cu bicicleta cu cel mic, ajutandu-l si pe el sa isi insuseasca un stil de viata activ. Nu te teme ca vei intarzia. Pe distante scurte de 5-6 km, in orase, bicicleta este considerata un mijloc de transport rapid. Decat nervi cu carul in intersectii si blocaje, mai bine pedaland senin pe bicicleta ta. Trebuie sa mai stii ca 10-12 km pe zi pe 2 roti, te ajuta sa arzi cam 200-250 de calorii. Nu e chiar rau, cat un desert potrivit.

Daca ai prins curaj, poti trece la nivelul urmator: plimbari mai lungi sau chiar mici excursii. Ia-ti prietenii si prietenele in weekend si propune-le o mica escapada pe biciclete. Puteti incepe cu distante mai scurte, fara sa fortati foarte tare. Important e sa o luati gradat, pe o suprafata dreapta. Apoi puteti creste distanta in fiecare saptamana cu 2-5 km si sa alegeti un traseu mai “ondulat”. Cand va simtiti in forma maxima treceti la trasee Mountain Bike, desigur, inarmati si cu o bicicleta pe masura.

Inainte de plecare nu uita ca la fel ca si iubita ta masina si bicicleta are nevoie de atentie, chiar daca mai mica. Daca nu vrei sa te adresezi unei persoane specializate pentru o mica “revizie” iata niste sfaturi de bun simt care trebuie respectate:

- Ca sa ai un start bun si sigur si bicicleta ta are nevoie de o “curatenie generala” Saua trebuie curatata cu o solutie de apa si detergent (merge si cel de vase).

- Lantul trebuie curatat cu grija cu o perie moale si solutie degresanta si cu o pensula in locurile greu accesibile. Apoi uscati bine cu o carpa.

- Apoi cu o pompita de ulei lubrifiati lantul si partile mecanice supuse la frecare. Ideala este pompita utilizata pentru masina de cusut de croitorese. La fel de buna este si o vaselina speciala.

- Daca iubesti accesoriile, nu uita sa iti procuri genti laterale (daca utilizezi bicicleta pentru a merge la munca sau la cumparaturi, sau pur si simplu sa poti lua cu tine in excursie o pelerina de ploaie sau ceva de mancare). Exista si portbagaje speciale, daca ai ceva de transportat sau portbebe-uri daca vrei sa iti transporti copilasul in spate (se va avea in vedere varsta si greutatea copilasului). Cul el in spate, efortul va fi mai intens, deci exercitiul tau va fi mai eficient.

- Sa te dotezi cu o mica trusa de reparat o spartura in camera si o minipompa, plus niste chei speciale.

- Un dispozitiv care sa iti contorizeze kilometrii parcursi iti poate furniza date interesante legate de viteza si timp.

Nu imi mai ramane decat sa iti urez: Spor la pedalat!

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum