Stevia Rebaudiana indulcitor cu 0 calorii

Stevia Rebaudiana indulcitor cu 0 calorii

Stevia Rebaudiana indulcitor cu 0 calorii

Ati auzit pana acum de Stevia, o planta care provine din regiunile muntoase din Paraguay si Brazilia?

Numita stiintific Stevia Rebaudiana Bertoni, ultimul nume vine de la descoperitorul  ei, un botanist din Paraguay, Moises Santiago Bertoni, care a descoperit-o in 1887 si a descris-o  astfel: “este incredibil ce putere de indulcire are aceasta plantuta. O bucatica de frunza este suficienta pentru a indulci o cana de cafea sau ceai”. Si este adevarat. Stevia este de 300 de ori mai dulce decat zaharul.

Trebuie sa retinem ca exista mai multe specii de Stevia dar doar aceasta are proprietati de indulcire deosebite. Poate fi folosita sub forma de frunze proaspete, praf din frunze, capsule, concentrat lichid, tinctura etc.

Cunoscuta de multe popoare din America de Sud, Mexic, Japonia si chiar USA,  Stevia  este cunoscuta nu doar ca indulcitor natural ci si pentru proprietatile sale medicinale, antibacteriene si antifungice.  Putin cunoscuta in Europa, in 2012 a fost aprobata si in Uniunea Europeana producerea si vanzarea de Stevia.


Fiind considerata mult mai putin daunatoare decat aspartamul si zaharina (indulcitori artificiali), limitele de consum au fost stabilite la 2mg/kg corp pe zi.  Trebuie mentionat ca se poate folosi si in produse de patiserie pana la temperaturi de 200 grade. Daca te decizi sa folosesti extract pulbere de Stevia trebuie sa stii ca o lingurita este echivalenta cu o ceasca de zahar. Daca vrei sa indulcesti o bautura, dizolva mai intai o lingurita de Stevia in putina apa si apoi adauga treptat restul lichidului. Poate fi folosita cu succes in dieta Raw.

Studiile intensificate din ultimii ani pentru a pune in evidenta nenumaratele efecte benefice ale acestei plante rezerva cu siguranta surprize pentru pacientii diabetici sau in lupta impotriva microorganismelor care cauzeaza cariile dentare.

Atentie! A nu se confunda cu stevia noastra autohtona, cea datatoare de gust ciorbelor si sarmalelor. Sunt doua plante diferite, ambele cu proprietati remarcabile.

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum