Copiii mici si cursurile de dans

Copiii mici si cursurile de dans

Copiii mici si cursurile de dans

Sa lucrezi cu copiii si sa ii inveti sa danseze corect nu este deloc simplu. Antrenorul trebuie sa fie foarte bine pregatit, sa iubeasca copiii si sa fie un bun pedagog, sa fie la curent cu tot ce este nou in ceea ce preda si sa nu lase nimic la voia intamplarii.

Pe langa asta trebuie sa tii cont mereu ca elevii tai mititei sunt la o varsta de mari schimbari morfologice si functionale care au multe avantaje dar care pot genera si mari probleme.

Sa ii invatam pe copii jucandu-ne

Atentia unui copil de varsta prescolara este destul de redusa ca timp. De aceea daca incercam sa le explicam in termeni greoi o anumita miscare sau tehnica, copilul oboseste si intreaba “cand ne jucam doamna”? Pentru ca un copil sa intre intr-o sala de dans, ceea ce se petrece acolo trebuie sa fie distractiv, in primul rand. De aceea ramane la latitudinea profesorului de a sti sa faca dansul un joc si sa ii faca pe copii sa il iubeasca.

Dar ramane intrebarea: cum sa ii invatam sa danseze jucandu-ne? Totul tine de fantezia profesorului care trebuie sa imbine disciplina si distractia introducand miscari simple, specifice dansului, dar prin joaca. Doar astfel copilul va raspunde activ, va face progrese ca si tehnica si va continua sa frecventeze cursul fara ca acesta sa i se para o obligatie.

Ce este foarte important la o lectie de dans: muzica, spatiul si corpul. Copilasii atat de mici nu au idee uneori de ce inseamna stanga sau dreapta, ce inseamna sir sau rand, inchis sau deschis, cum se urmaresc timpii sau ritmul si nici macar constiinta propriului corp. Aceste elemente se invata incet, fiind introduse prin joculete.

- Muzica : prin melodii cu diverse ritmuri este usor sa familiarizam copiii cu muzica. O muzica lenta va fi ideala pentru a se plimba in sir in sala, una ritmata pentru a sublinia ritmul prin batai cu picioarele in podea, la fel sunete joase si inalte, lente si rapide intercalate si pauze in care vor incerca sa isi tina echilibrul intr-o pozitie.

- Spatiul: copiii trebuie familiarizati cu incaperea : fereastra, usa, oglinzile, combina muzicala. Este util sa lipiti de exemplu pe o oglinda sau pe perete un animal mare de carton, astfel incat sa nu spuneti ne intoarcem la stanga sau la dreapta ci ne asezam cu fata/spatele la elefant, girafa etc. Trebuie incercate si jocuri care ii invata sa se aseze in formatie: cerc, sir, diagonala, randuri intercalate etc. Asa vor invata sa lucreze in grup. Ca sa insuseasca mai bine notiunea de formatie si de unitate de grup puteti asocia de exemplu asezarea in cerc cu bataile din palme, sirul cu batai in podea etc.

- Corpul: mai intai intrebati-i daca isi cunosc partile corpului si spoi faceti joculete de recunoastere a acestora. “Pasim in fata colegilor cu manuta dreapta ridicata. Sarim inainte intr-un picior. Ne indreptam spre oglinda pasind pe varfuri".

Trucuri

- Prin joculete si povestioare incearca sa atragi in grup copilasii foarte mici care nu sunt capabili sa se desprinda de mamici.

- Prezinta mereu elevii noi celorlalti pentru a le facilita integrarea in grup. Lasa pentru aceste momente o muzica de fundal pe post de introducere. - Imparte-i pe grupuri si pune-i sa danseze unii in fata celorlalti, cu aplauze la sfarsit pentru prestatie. Ii va motiva.

- Invata-i “poze”statice in pauzele dintre melodii, la inceput la alegerea lor si apoi impuse de tine.

- Invata-i sa lucreze in cuplu, punandu-i sa lucreze pe corpul colegului ca si cum acesta ar fi o papusa

- Foloseste obiecte care pot sa iti faca ora mai captivanta.

- Termina ora cu niste miscari de relaxare si un salut.

Vei sti ca ai ajuns sa iti faci treaba bine atunci cand elevii tai vor dori sa mai ramana cand se termina ora si vor vorbi acasa despre cat de mult asteapta urmatoarea ora de dans.

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum