Copiii si telefoanele inteligente

Copiii si telefoanele inteligente

Copiii si telefoanele inteligente

Asteptand sa imi iau copilul de la scoala, am ramas uimita vazand cati copii din ciclul primar ieseau de la ore cu celularul in mana. Unii se jucau in curtea scolii asteptandu-si parintii (si nu jucau lapte gros ci Minecraft), altii apelau la telefon doar in caz de urgenta ca sa ia la rost vreun parinte sau bunic intarziat.

Realitatea si statisticile ne arata ca o mare parte dintre copiii sub 10 ani detin un telefon mobil si o mare parte din aceste telefoane sunt inteligente (ca vorba aceea, batranele Nokii mostenite de la parinti nu mai tin pas cu vremurile, moda si cu jocurile...). Nu voi fi ipocrita ca sa spun ca al meu nu ar avea telefon mobil. Are de ceva vreme dar abia anul acesta (la rugaminti lacrimogene, mormaieli si temeri de a nu-mi vedea odrasla decretata ca “tocilara” sau mai rau marginalizata de colegii considerati cool care vin la scoala cu iPhone) am facut upgrade la dispozitivul de comunicare catre un smartphone (ieftin ce e drept). Daca regret sau nu, inca nu as putea sa va spun. Si ca mine banuiesc ca sunt si alti parinti care au incredintat prichindelului mai mare sau mai mic un telefon mobil, fiecare avand motivele sale, principalul fiind speranta ca astfel vor reusi sa isi aiba odrasla sub control, putandu-l localiza zi si noapte.

Dar nu asta vreau sa judec acum, ci m-am gandit daca tot am facut pasul, macar sa imi stabilesc mie, copilului (si poate le vor folosi si altora) niste reguli clare de utilizare a micului obiect generator de conflicte in familie dar si de foarte multa liniste in alte situatii urgente (mai putine ce-i drept).

Deci, sa enumeram regulile:

1. Smartphone-ul trebuie impartit. NU sugerez sa il taiati in bucati ci sa aveti parolele, modelele de deschidere, daca e cazul sa blocati internetul si sa le controlati mesajele. Nu cred ca e cazul sa va riscati sa le luati un numar cu abonament (puteti sa va treziti cu niste costuri suplimentare uriase) ci o cartela Prepay incarcata cu 5 euro lunar ar trebui sa fie suficienta. Este bine sa aveti un control total asupra tuturor jocurilor instalate de catre copilul dvs. Sunt si jocuri inteligente dar am vazut si grozavii care imi dau mie cosmaruri, nu mai zic de el...

2. Lista de contacte trebuie sa contina obligatoriu numerele parintilor, bunicilor, fratilor si surorilor, alte contacte de urgenta, eventual numarul cuiva de la scoala. O aplicatie de securitate si una de localizare a dispozitivului vor fi mereu de folos.

3. Smartphone-ul poate fi tinut deschis si folosit doar in anumite momente din zi. Nu se deschide la scoala (unele scoli il interzic si inchis in ghiozdan), se stinge in timp ce copilul mananca, isi face temele sau doarme.

4. Daca tot i-am inzestrat cu micul obiect buclucas, ar fi bine sa ii invatati si un mic cod al manierelor la telefon sau pentru un detinator de telefon: nu se citesc sms-uri in timp ce o persoana vorbeste cu tine, nu se tine telefonul pe masa in timp ce se mananca (sau mai bine zis nu e ok cand copilul se joaca pe telefon si un adult ii indeasa mancarea in gura), nu se tine volumul ridicat, se raspunde sau se respinge un apel dupa maxim 5 secunde, nu se butoneaza telefonul pe strada (daca vine singur de la scoala, este risc serios de accidente), nu se tine telefonul in buzunarul exterior al rucsacului sau in buzunarul din spate la jeansi, nu se scoate telefonul in mijloacele de transport in comun daca este singur, nu se suna parintii/bunicii decat in cazuri cand e cu adevarat ceva de comunicat (stiu o fetita care isi suna mamica in fiecare pauza) etc.

5. Daca sunt mai maricei si vor sa foloseasca Internetul, macar invatati-i sa il foloseasca in mod inteligent si mai ales sigur. Stiti si voi care sunt riscurile. Deci copilul ar trebui educat sa nu publice fotografii cu el sau cu alte persoane pe Internet (cred ca un cont pe FB sub 12 ani este mult prea riscant), sa nu vorbeasca si sa nu dezvaluie date personale despre el si familie, persoanelor cunoscute pe Internet, sa nu aiba incredere in persoanele straine care il contacteaza, ii trimit sms sau poze, sa comunice orice tentativa de bullying sau propuneri indecente, sa nu isi dea datele personale pe diverse site-uri, sa vorbeasca politicos, sa scrie corect si sa respecte opiniile altora si dreptul la intimitate pe chat si social media. Sunt sigura ca mai puteti adauga si voi alte reguli.

Acum daca am stabilit regulile de utilizare, sa vedem cum ii mai putem si opri. :) Mi s-a parut interesanta provocarea celor de la Tech Timeout Academic, http://techtimeout.com/academicchallenge/ , care isi propun sa implice copii si tinerii sa renunte la tehnologie pentru 3 zile (deci fenomenul este mondial, nu doar ai nostri sunt dependenti :). In acest fel copiii ar putea invata ca exista pe lume si alte lucruri mai importante si unele foarte placute, care se pot face in timpul pe care il pierd pe telefon, jocuri sau social media. Obiectivul programului este acela de a face copilul sa constientizeze care e modul corect in care trebuie utilizata tehnologia dar si sa inteleaga ca sunt mult prea dependenti de aceste instrumente. Eliminand smartphone-ul sau reducand mult orele petrecute cu el in mana, copiii reusesc sa isi foloseasca timpul in mod mai amuzant, inteligent si mai ales sa interactioneze cu alte persoane reale si cu nevoile lor.

Si daca nu v-am convins pana acum, va voi da mai jos citatul meu preferat :

„Mi-e teama de ziua in care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. In lume va exista o generație de idioti.”

— Albert Einstein

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum