Copilul meu este obez?

Copilul meu este obez?

Copilul meu este obez?

Obezitatea de la varste foarte fragede incepe sa devina o problema si in Romania, de aceea ne-am gandit sa va prezentam un serial alcatuit din 5 episoade care vor prezenta diverse aspecte ale acestui subiect.

IMC si Curbe de crestere
Ce draguti sunt bebelusii grasuti si pufosi   ... dar cand sunt mici. Apoi incepem sa ne facem griji, prinsi intre avertismentele pediatrilor (18% dintre copii au peste greutatea admisa la varsta lor iar obezitatea ii afecteaza pe 3,5% dintre ei) si observatiile noastre zilnice. Ajungem sa ne intrebam : „Si daca se ingrasa prea mult?”

Totul incepe prin a identifica problema, daca aceasta exista. Apoi descopera care sunt solutiile de luat in considerare. Nu te ajuta sa te simti vinovata dar nici sa pierzi prea mult timp nu e indicat, pentru ca daca vei interveni atunci cand e doar un caz de „supragreutate”, copilul tau poate reveni la greutatea normala mult mai usor.

Cum poti sa stii daca copilul tau este „rotunjor”, grasut sau cu adevarat prea gras? Foarte simplu, plecand de la date obiective. Si cea mai de incredere este IMC (indicele de masa corporala), care ia in considerare inaltimea si greutatea corespunzatoare varstei copilului tau.

Calcularea IMC a copilului tau se face astfel: numarul de kilograme/ inaltimea in centimetri 2 (Ex. Un copil care cantareste 24 kg la 1,20 m inaltime are un IMC  de 24/ (1,20 x 1,20) = 16,6). Apoi verifica daca se situeaza in limitele normale stabilite   la http://kidshealth.org/parent/food/weight/bmi_charts.html


Reguli pentru o alimentatie echilibrata
Pentru a evita cresterea anormala in greutate a copilului tau, poti incepe cu o alimentatie echilibrata. Principiul de baza este: da-i sa manance cate putin din toate, in cantitati normale pentru varsta lui.
 

Asta inseamna in general:
- 4 mese pe zi (inclusa si gustarea), asezat, intr-un loc linistit si impreuna cu familia, pe cat posibil.
- 5 portii de fructe si legume pe zi
- Putine fainoase la fiecare masa
- Carne sau peste o data pe zi (si nu mai mult)
- Lapte sau o gustare cu lapte de 3 ori pe zi
- Mic dejun care sa contina cereale, lapte si un fruct proaspat (incluse deja mai sus)
- O singura gustare pe zi, aceea de la jumatatea dupa-amiezei, limitata in timp si cantitate
- NICI o alta gustare inafara celor prevazute
- Rontaitul intre mese INTERZIS
- Apa la discretie (nu sucuri carbogazoase din comert)

Mai presus de toate, invata-ti copilul sa isi asculte corpul, sa manance cand ii este foame, nici prea mult dar nici prea putin. Este mult mai indicat sa ii vorbesti despre starea lui de SANATATE decat despre GREUTATEA sa, concept care ii produce multe sentimente de vinovatie.

- Nu uita ca obiceiurile alimentare dobandite in copilarie ii vor ramane pentru toata viata, deci merita sa faci eforturi inca din primii sai ani, sa i le formezi corect.

(Va urma)

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum