Filmul zilei: Captiv in propriul corp, AG ( Audienta Generala)

Filmul zilei: Captiv in propriul corp, AG ( Audienta Generala)

Filmul zilei: Captiv in propriul corp,          AG ( Audienta Generala)

Niciodata nu este prea tarziu. Avem telecomanda in mana si putem schimba oricand firul narativ al propriului nostru film..... sau al celor din jur.

Filmul de azi " Captiv in propriul corp", inspirat de drama reala: 1 din 4 romani sunt obezi, peste 40% dintre copii sunt supraponderali, sper sa inspire pe cei care vor sa slabeasca sau pur si simplu sa-si schimbe stilul de viata.

Se spune ca dragostea trece prin stomac, dar chiar iti iubesti copilul atunci cand alegi sa-i oferi junk food?

 

 

"septembrie 2012: Mama si copilul in fata unui fastfood. Ea, posibila femeie de afaceri, cu mana stanga vorbeste la telefon. Cu dreapta butoneaza la ipad si ii indeasa cartofi prajiti copilului galagios de nici un an pentru a inceta sa tipe si a o lasa sa-si continuie conversatia, proiectul.

Peste ceva timp, ca orice mama, aceasta isi vedea copilul frumos, sanatos, destept, insa de ce ceilalti il tratau diferit...? Pentru ca acel copil, micuta Irina, era supraponderala. Odata cu aceasta povara, au venit multe alte consecinte. Pentru ca era supraponderala era lenesa la scoala. Pentru ca era supraponderala, hainele ii erau inamice, era ursuza, si nu avea prieteni. De mica era prinsa intr-o capcana a propriului corp din care nu putea iesi. Singurul lucru care o facea mai fericita era sa manance mai mult si mai mult, iar la 7 ani purta deja haine de adult. Parintii erau prea ocupati sa constientizeze existenta unei probleme, rezolvand situatia cu un calculator nou sau cu programul preferat la televizor.

In liceu, sistemul, colegii, profesorii ii dadeau senzatia ca este vina ei. A inceput sa chiuleasca, si sa se ascunda in camera ei , intr-o lume virtuala, sub un fals cont pe future facebook cu poze ale altor fete de seama ei la care doar aspira.

Pana la 25 de ani, nu se uitase niciodata cu atentie in oglinda, nu avusese niciun iubit iar toate incercarile de a-si gasi un loc de munca au fost esuate. La evaluarea medicilor situatia era alarmanta, i s-a recomandat dieta drastica, miscare zilnica si in cele din urma interventii chirurgicale. Nu s-a intamplat asa, a considerat ca e prea tarziu. Irina era fericita in lumea sa virtuala insa mancatul in exces se intampla in viata reala.

22 mai 2042, ora decesului :11.05. Irina a murit la numai 32 de ani de infarct miocardic asociat unor comorbiditati multiple: sindrom metabolic, dizlipidemie, diabet zaharat, hipertensiune.

Totul a inceput cu 31 de ani in urma, cand, pentru a nu-si deranja mama, s-a imprietenit cu cartofii prajiti.

Aceasta este doar un 'film' , insa cazuri asemanatoare sunt infinite in viata reala si este infricosator ca un sfert dintre noi ne supunem acestui risc cu ignoranta. Fiecare dintre noi se poate regasi intr-o mai mica sau o mai mare masura in exemplul "Irina" sau mama absorbita de job.

Suntem inghititi de stresul zilnic, de eterna scuza "nu am timp" sa am grija de mine, sa fac miscare si sa duc un stil de viata echilibrat. Plutim intr-un exces de tehnologie, si ne complacem intr-un sedentarism marketizat frumos. Ne lasam pacaliti de preturile mici si ambalajele atractive. Suntem ignoranti in fata cuvantului gras, si ne prefacem ca nu exista in dictionar, cel putin nu in relatie cu noi. Suntem captivi in propriul corp?

Suntem manageri exemplari in viata profesionala dar nu stim sa ne manageruim propriul corp? 'EU SRL' ar trebui sa fie cea mai profitabla firma, insa realitatea lasa de dorit. Din setea de munca si omniprezenta graba alegem un pranz la un fast food. ( Peste 25% dintre angajatii din zona urbana aleg un pranz la un fast food), in detrimentul unei gustari echilibrate ( ex: banana + iaurt). Uitam de plimbarile in parc, de indispensabila miscare.Traim intr-o jungla unde imaginea primeaza. Un angajat sportiv,este un angajat mai eficient si ii fura locul celui sedentar. Un troc corect, nu va mirati. Insa oare dincolo de imagine chiar nu suntem constienti de faptul ca cei activi au cu pana la 30% mai putine sanse sa faca cancer , infarct si alte afectiuni ce ne pot fi fatale?

Niciodata nu este prea tarziu pentru a fi mai frumosi si mai sanatosi.Niciodata nu e prea tarziu pentru o schimbare. Ok , poate chiar acum? De exemplu renunta la cola pe care o ai in mana si mergi pe jos la birou/acasa, si invita-ti amicii la o plimbare in parc nu la o terasa. Acesta este doar trailerul; cu multa vointa iti poti construi cel mai profitabil blockbuster, intrucat esti regizorul propriului corp.

Sfarsit.

 

Scenarist:

Andreea Ionita

Marketing Manager

World Class Romania

www.worldclass.ro

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum