In forma la 40 de ani = Un creier sanatos la batranete

In forma la 40 de ani = Un creier sanatos la batranete

In forma la 40 de ani = Un creier sanatos la batranete

Cu totii ne dorim un corp tonifiat si sanatos, placut vederii si care sa nu tradeze varsta din cartea de identitate. Dar acesta nu trebuie sa fie singurul obiectiv al antrenamentelor regulate. Cu cat o persoana este mai in forma la 40 de ani, creste speranta de a pastra intacte toate facultatile cognitive douazeci de ani mai tarziu, la varsta senectutii.

Sfatul vine de la Boston University School of Medicine care a monitorizat legatura intre creier si fitness timp de 20 de ani, pe baza datelor Framingham Study care a inclus 1271 de participanti. Nicole L. Spartano, unul dintre realizatorii principali ai studiului a afirmat: “Multe persoane nu se preocupa de starea sanatatii creierului lor pana la o varsta inaintata. Acest studiu ofera dovezi importante ca unele comportamente gresite si factori de risc asumati la varsta medie pot avea un impact negativ asupra imbatranirii creierului in anii care vor urma.”

Cercatatorii au supus voluntarii la RMN-uri regulate si diverse teste cognitive incepand cu anul 1999. Ceea ce a rezultat a fost permanent comparat cu datele culese in anii 70 cand toti participantii la studiu aveau cu 20 de ani mai putin. A rezultat ca la varsta a treia creierul imbatraneste mai intai la persoanele care in jurul varstei de 40 de ani aveau o forma fizica alterata. Asta se traduce intr-o pierdere in timp a capacitatii decizionale si o vascularizare slaba a creierului pe masura ce subiectul inainteaza in varsta. O activitate fizica regulata ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale, protejandu-te de un accident vascular cerebral dar si de probleme de memorie inerente la o varsta inaintata.

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum