Laptele, aliment indispensabil pentru sportivi?

Laptele, aliment indispensabil pentru sportivi?

Laptele, aliment indispensabil pentru sportivi?

Vom sublinia un punct de vedere important legat de efectele pe care laptele le are asupra organismului, indiferent daca practici sport sau nu. Vorbind despre lapte, trebuie stiut ca este un aliment cu un continut proteic scazut.
 

Catabolismul si Ph-ul
Musculatura, ca de altfel intreg organismul nostru pentru a functiona corespunzator, au nevoie de un Ph neutru, daca nu usor alcalin. Laptele ingerat (impreuna cu alte alimente acide – carne, rosii, zahar, faine, etc..) creaza un ambient acid, care duce la inflamarea tesuturilor facilitand aparitia contractiilor, tensiunilor musculare etc.

Dintotdeauna laptele a fost considerat un aliat al sportivilor, dar daca analizam in profunzime compozitia si efectele asupra organismului, descoperam lucruri, care se contrazic:
1. ca de altfel foarte multi integratori, laptele contine caseina, proteina nobila, utilizata ca un adeziv universal la care sistemul nostru digestiv reactioneaza si produce (ca de altfel in toate cazurile unor corpi straini) anticorpi, istamina, etc
2. laptele pe care il consumam astazi, greu mai poate fi numit lapte, el pierzandu-si prin prelucrare foarte multe din proprietatile initiale, fara a mai pune la socoteala reziduurile de : antibiotice, cantitati crescute de leucocite, pesticide, antiparazitare produse prin contaminarea alimentului, hormoni, diferiti germeni patogeni, metale grele, etc

In timpul digestiei ficatul este capabil sa secrete un singur tip de enzima, pe rand, pentru fiecare tip de proteina,  de aceea la o masa se asociaza diferite tipuri de proteine.  In final intestinul nostru va ramane cu un amalgam de proteine digerate ( cele pentru care ficatul a reusit sa secrete o enzima) si un alt amalgam de proteine nedigerate , care vor intra in putrefactie. Asadar, initial va putea aparea o iritatie a tractului digestiv, senzatia de balonare, retentie de lichide, rigiditate lombara, cu posibile dureri posterioare, diaree, absorbtia incompleta a substantelor nutritive, vitamine, enzime, minerale.

Oase tari  - Calciul, pentru a putea fi absorbit de sistemul osos, este necesar ca organismul sa dispuna de o cantitate adecvata de magneziu, care din pacate  in lapte este prezent intr-un procent foarte mic, iar absorbtia lui poate fi total inhibata de catre fosfor, prezent din abundenta in lapte.

Ar fi inca multe de spus despre lapte, dar cred ca deja fiecare dintre noi a inceput sa se gandeasca la cat lapte si derivate de lapte a consumat in ultimul timp.Aceasta nu este o campanie impotriva consumului de lapte, care, la fel ca alte proteine animale poate fi consumat in cantitati mici in cadrul unei alimentatii bogate in cereale, verdeturi si fructe de calitate, cu conditia sa fie cat mai proaspat cu putinta. 

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum