Lentilele de contact si sportul

Lentilele de contact si sportul

Lentilele de contact si sportul

Sa practici un sport inseamna in primul rand sa ai o capacitate vizuala buna. Vederea este acel simt care furnizeaza creierului cel mai mare procent de informatii vizuale. Cam 85% din ceea ce percepem din realitatea inconjuratoare vine de la ochi. Sa ai o problema de vedere poate constitui uneori o limita pentru un sportiv si din pacate nu toate problemele pot fi rezolvate printr-o operatie sau cu ajutorul ochelarilor.

Ochelarii nu iti permit sa ai un camp vizual amplu si se pot demonstra periculosi in orice sport care presupune intoarceri rapide, sarituri nu mai povestim de inot sau un sport de contact. Sa nu uitam ca si o interventie chirurgicala cu laser care presupune o inlocuire de cristalin, se poate demonstra periculoasa in situatia in care o lovitura ar putea redeschide taietura.

De aceea un instrument recomandat de corectare a vederii pentru un sportiv, raman lentilele de contact. Acestea sunt extrem de practice si sunt disponibile in multe variante. In general pentru sportivi sun preferate cele moi care au o foarte buna aderenta. Cele semirigide sunt de preferat pentru un sport in care se cere o mare precizie a vederii. Nu exista o varsta minima de la care sunt recomandate lentilele de contact, de aceea chiar si la atletii tineri se alege aceasta varianta pentru a le favoriza dezvoltarea pe plan profesional.

Lentilele de contact pot fi:

- permanente (facute pentru a fi purtate continuu) fie că sunt lunare sau bilunare. Ele sunt in general lentile medicale, cu dioptrii. Lentilele de contact cu purtare continua (ziua si noaptea, pana la 30 de zile consecutive) au cel mai mare grad de transmisibilitate al oxigenului. Oftalmologul va va spune cat timp le puteti purta in siguranta.

- cu purtare extinsa care sunt facute dintr-un material ce ofera un nivel mai mare de oxigen catre cornee decat cele zilnice. Ele pot fi purtate 6 nopti, apoi trebuie scoase si tinute in solutia de intretinere. Acest ciclu poate fi repetat timp de 30 de zile.

- zilnice, timp de 10-12 ore, dupa care se scot inainte de culcare (fie ca sunt cu sau fara dioptrii, medicale sau estetice). Purtarea zilnica impune curatarea, dezinfectarea si intreținerea lentilei, atat timp cat nu este vorba de o lentila de unica folosinta.

- de unica folosinta

Lentilele de contact trebuie utilizate cu atentie pentru a evita problemele. In special cele moi pot da reactii de intoleranta, deoarece suprafata lor atrage substante straine care se depoziteaza. De aceea trebuie intretinute corect si schimbate frecvent. Curatarea nu se face cu apa, deoarece aceasta poate contine microorganisme periculoase pentru sanatatea ochiului. Exista substante speciale care se folosesc in fiecare zi si au ca scop sa elimine depozitele adunate si formarea de bacterii periculoase. Deci nu riscati sa nu le curatati zilnic!

Lentilele cu durata limitata de utilizare reduc mult riscul de infectie. Cele zilnice elimina total si grija de a le intretine. Din punct de vedere economic lentilele de unica folosinta sunt cele mai indicate. Preturile lor sunt convenabile (exista si variante de cutii cu 30 de lentile la mai putin de 50 de euro) si in caz ca ati pierde una, paguba nu ar fi foarte mare.

Daca practicati un sport acvatic se recomanda cele zilnice, dar este indicat (daca regulile acelui sport va permit) sa folositi si ochelari de protectie pentru a evita alunecarea acestora sau contaminarea cu microorganisme existente in apa. Daca aveti probleme cu clorul din apa, pot aparea iritatii care pot persista si dupa ce ati indepartat lentilele de contact. Si in cazul sporturilor de iarna, la ski sau snowboard este bine sa purtati masti protectoare sau ochelari care sa filtreze razele de soare nocive si sa tina la distanta vantul si frigul de globul ocular.

Daca le folositi la sala, foarte mare atentie la igiena lentilelor. Nu le manevrati cu mainile murdare si transpirate si cand va relaxati sub dus la finalul antrenamentului, mai bine le scoateti si le aruncati. Apa de la robinet contine impuritati si calcar care pot afecta atat structura lentilei cat si sanatatea ochiului. Mai bine folositi lentile de unica folosinta ori de cate ori va antrenati.

Comenteaza

Cauta in:

Newsletter

Citeste acum